Aquests petits tresors de pasta choux et poden sorprendre molt si els hi poses un farcit salat.

Ingredients per unes 35 lioneses:

Per fer la pasta choux:

  • 100 grams de mantega.
  • 250 ml. d’aigua.
  • 150 grams de farina.
  • 3 ous.
  • 1 culleradeta de sucre.
  • 1 culleradeta de sal.

Els farcits:

  1. Samfaina i botifarra negra.
  2. Salsitxa de Frankfurt i ceba confitada amb mostassa.
  3. Pernil salat.
  4. Formatge de cabra i melmelada de figues.
  5. Xistorra i pebrot del Padró.
ELABORACIÓ:

1- Posem un cassó al foc amb l’aigua i la mantega, ho anem remenant per ajudar a que la mantega es desfaci i quan comenci a bullir ho retirem del foc.

2- Hi afegim el sucre, la sal i la farina i ho remenem fins que ens quedi ben lligat.

3- Ho tornem a posar al foc i ho seguim remenant fins que es desenganxi bé de les parets i s’acabi formant una bola amb la massa.

4- Ho tornem a retirar del foc, ho deixem refredar uns minuts, i seguidament anirem afegint els ous un a un, es important remenar i integrar bé cada ou abans d’afegir el següent. Hem d’aconseguir una massa cremosa, homogènia i brillant, si veiem que no en queda així hi podem afegir un quart ou, tot i que no ho recomanem ja que ens pot quedar la massa molt flàccida i li costarà mantenir la forma de les lioneses.

5- Aboquem la massa dins d’una màniga pastissera, si pot ser amb el capçal amb forma d’estrella, i comencem a formar les lioneses damunt d’una safata del forn folrada amb paper cuisson. Hem de procurar deixar espai suficient entre elles ja que un cop al forn s’inflaran i es podrien tocar. Difícilment podrem posar totes les lioneses a la safata, haurem de fer dues fornades i per tant no cal apurar l’espai, millor parem un cop hem utilitzat la meitat de la massa.

6- Ho fornegem a 190 graus amb escalfor inferior durant uns 15 minuts. Hem de veure com s’inflen, i quan es comenci a veure que tenen la base daurada, parem el forn i ho posem a gratinar un parell de minuts per que ens quedin la superfície daurada. Es molt important no obrir el forn durant el procés de cocció o ens baixarà la massa.

7- Un cop hem fet les dues fornades les deixem refredar i les obrim per la meitat. Si estan ben cuites veurem que han quedat pràcticament buides per dins.

Lionesa de samfaina i botifarra negra

De samfaina i botifarra negra

Lionesa de salsitxa frankfurt i ceba confitada amb mostassa

De salsitxa de frankfurt i ceba confitada amb mostassa

Lionesa amb pernil salat

De pernil salat

Lionesa de formatge cabra amb melmelada figa

De formatge de cabra amb melmelada de figa

Lionesa de xistorra i pebrot del padró

De xistorra i pebrot del Padró

8- Les farcim amb les combinacions que hem posat en el apartat dels ingredients. Tot i que la samfaina o la ceba confitada amb mostassa es poden preparar amb antelació, recomanem escalfar-ho i preparar-ho tot al últim moment, son més bones lleugerament calentes.

SUGGERIMENTS:
  • Altres possibles farcits salats podrien ser: brandada de bacallà, foie amb poma confitada o de dàtil amb bacó.
  • Nosaltres hem reservat 6 unitats de lionesa, les hem farcit de crema i regat amb xocolata negra i així hem fet tot l’àpat complert de lioneses. Una barbàrie.