Reconvertim el conegut plat italià en una fresca amanida.

Per la zona de La Toscana ho presenten més aviat com una espècie de gaspatxo, ja que primer estoven el pa amb aigua i els tomàquets i ho acaben barrejant i deixant ben desfet. Nosaltres ho hem convertit en amanida i li hem afegit un formatge curat, per això incorporem el pa al final i així queda més cruixent.

Ingredients:

 • 4 tomàquets madurs ( tipus pebrot, de pera, pometa o cor de bou).
 • ½ cogombre (sense pell ni grana).
 • Olives negres i verdes.
 • Una quinzena de fulles d’alfàbrega fresca.
 • Col llombarda o ceba morada.
 • 2 llesques de pa de  pagès torrades.
 • 100 grams de formatge d’ovella curat.
 • Oli d’oliva.
 • Vinagre de Mòdena.
 • Sal i pebre.
ELABORACIÓ:

A nosaltres ens agrada menjar els tomàquets d’amanir pelats, per tant es interessant aconseguir tomàquets que no hagin voltat gaire i si pot ser, que no hagin passat per cambra de refrigeració, ja que a part de tenir més bon sabor son més fàcils de pelar per que han madurat de forma natural. Un cop pelats els tallem a trossos i els posem dins el bol on ja servirem l’amanida. El cogombre el pelem, en retirem la grana i el tallem a trossets, ho fem així per que es noti el sabor però no ens torni i també evitem que domini massa dins l’amanida. Filetegem la col llombarda ben fineta (farem el mateix si hem escollit la ceba morada), fem bocins del formatge, agafem una vintena d’olives negres i verdes i ho afegim al bol junt amb les fulles d’alfàbrega senceres, si les trossegem s’oxiden molt ràpidament.  Torrem les dues llesques de pa i les tallem a daus però no ho afegirem a l’amanida fins al moment de servir, ja que si entren en contacte amb el tomàquet i l’oli s’estoven ràpidament. Amanim amb l’oli i el vinagre de Mòdena, salpebrem, ara si hi afegim el pa torrat, ho remenem i ja es pot servir.

SUGGERIMENTS:
 • El formatge també pot ser tipus Feta o rull de cabra.
 • La versió original italiana també pot portar ou dur.
 • Si us agraden els sabors més potents es poden afegir tàperes i anxoves.