Agradarà a tothom.

Ingredients per a 3/4 persones:
  • 580 grs. de patates SENSE PELAR.
  • 120 grs. de farina
  • Sal/pebre.
Per la salsa:
  • Formatge ratllat (Pecorino, Grana Padamo).
  • Oli.
  • Sal.
  • Farigola.
  • 1 porro.
  • 4 talls de bacó.
  • 2 ous.
ELABORACIÓ:

Per fer uns bons nyoquis cal respectar la proporció patata/farina. Es molt important no passar-se amb la farina o seran massa pesats de menjar. Cal tenir en compte el tipus de patata utilitzat ja que algunes no acaben de lligar bé amb la farina i llavors cal posar ou a la barreja, en aquest cas hem utilitzat unes del tipus Monalisa, molt apte per aquesta recepta.

Es comença posant les patates a bullir, amb pell i tot, en una cassola o bé al microones en un plat amb un dit d’aigua i tapades. Realment ens fan falta uns 450 grs. de patata cuita, però hem calculat que un cop les hem pelat el pes minvarà i es això el que quedarà dels 580 grs. inicials. Han de quedar ben cuites però que no s’arribin a esmicolar. Les deixem refredar però encara tèbies les pelem, les posem en un bol i les aixafem amb l’ajuda d’una forquilla o una pala de fusta. Un cop ben aixafades afegim la farina, la sal i el pebre i ho anem amassant fins que quedi ben lligat. Ha de quedar una massa consistent i no gaire enganxosa, si cal es pot afegir un xic més de farina però es important no passar-se. Anem agafant porcions de la massa, en fem tires rodones com a la imatge i la tallem a trossets d’uns dos centímetres de llarg. Per facilitar la feina a l’hora de fer les tires podem tirar un pel de farina damunt de la superfície de treball. Un cop estan elaborats els podem posar damunt d’una superfície on no es puguin quedar enganxats i si pot ser, sense que es toquin entre ells. En aquest punt es poden marcar amb una forquilla per donar la forma característica que acostumen a tenir, bàsicament per motius estètics i per ajudar a que la salsa quedi adherida, nosaltres no ho hem fet ja que allarga moltíssim el temps d’elaboració, i sincerament, estan igual de bons es marquin o no.

Per fer la salsa tallem el porro a rotllanes, filetegem la ceba i ho cuinem amb un xic d’oli i a foc mig durant uns 10 minuts. Quan comenci a quedar cuit hi tirem el bacó tallat a trossets petits junt amb la farigola picolada, ho salpebrem i ho deixem al foc un parell de minuts més. Batem els ous i els reservem. Per coure els nyoquis posem aigua amb un xic de sal a bullir, si pot ser en una olla ample, i quan arrenqui el bull anem tirant els nyoquis. Al tirar-los aniran al fons de la olla i quan estiguin gairebé cuits, pugen a la superfície, llavors esperem uns 20 segons i els retirem. No hem de tirar tots els nyoquis alhora, ho anem fent per tongades per poder-los controlar. Un cop cuits els anem posant en un bol i finalment afegirem la salsa, el formatge ratllat, el ou batut i ho barrejarem bé abans de posar-ho al plat.

SUGGERIMENTS:

Accepta qualsevol salsa que sigui apta per pasta, però amb una salsa pesto també son deliciosos.