Per menjar un deliciós pollastre sense trobar ossos.

Per fer aquest pollastre hem demanat al carnisser que ens desossi un exemplar d’uns 2 quilos, hem de tenir en compte que sense els ossos ens quedarà una peça d’un quilo i mig aproximadament, tot i que un cop farcit tornarà a guanyar pes. Això es important tenir-ho clar ja que en àpats nadalencs podem ser bastants a taula i cal ajustar la mida i farcit del pollastre en funció dels comensals que ens reunirem. Nosaltres hem demanat que ens deixin les aletes del pollastre amb el os per un tema estètic, però si creiem que ens han de fer nosa podem demanar que les retirin i deixin la peça completament desossada. De fet en alguna ocasió també hem deixat l’os de les cuixes per aconseguir un aspecte més natural.

Ingredients:
 • 1 pollastre de 2 quilos desossat.
 • Cordill per rostits.

Per el farcit:

 • 1 botifarra crua d’uns 250 grams.
 • 1 tall gruixut de cansalada fresca.
 • ½ poma.
 • 1 polsim de canyella.
 • 5 prunes seques sense pinyol.
 • Sal i pebre.

Per l’acompanyament:

 • ¾ de quilo de nap negre.
 • 1 dotzena de prunes seques sense pinyol.
 • 1 got de brandi o xerès sec.
 • Llaurer.
 • Cebes de platillo.
 • 5 o 6 patates petites.
 • ½ litre d’aigua o brou.
 • Oli d’oliva.
ELABORACIÓ:

1- Obrim el pollastre, el salpebrem i tirem un polsim de canyella (imatge 1).

2- Retirem la pell de la botifarra i l’esmicolem dins un bol junt amb la poma i la cansalada tallats a daus, afegim les prunes i ho barregem amb les mans.

3- Posem el farcit en el centre del pollastre (imatge 2), el tanquem intentant que recuperi la seva forma original i el lliguem amb el cordill per a rostits (imatge 3).

4- Agafem una safata de forn ben fonda i posem a dins el pollastre panxa enlaire amb el nap pelat i tallat a tires gruixudes, les patates tallades a meitats, les cebes pelades i senceres, el llorer, el brou o l’aigua i el licor. Afegim un bon raig d’oli i ho salpebrem.

5- Ho fornegem a 180 graus amb escalfor a dalt i a baix durant una hora per cada quilo de pes del pollastre, per tant en aquest cas li hem tingut un parell d’hores. De tant en tant obrim el forn un moment i amb una cullera tirem una mica del brou per damunt del pollastre. Si veiem que el nap i les patates es queden seques podem afegir més brou.

6- Un cop cuit tallem i retirem el cordill, el presentem sencer a taula i l’anem servint a talls (imatge 4).

SUGGERIMENTS:
 • Es pot farcir de molts ingredients diferents. Nosaltres hi posem carn de botifarra per que es molt magra i gustosa però s’hi pot posar carn picada normal. També ho podem barrejar amb botifarró, bacó, nous, dàtils, pernil, pera o cebes.
 • Li podem demanar al carnisser que ens doni els ossos i les restes del pollastre que ha desossat. A casa el podem utilitzar per fer el brou que necessitem per fer aquest plat.