La forma més cruixent de menjar bacallà.

A diferència dels bunyols de bacallà, aquests crispells queden més fins i cruixents. Això ho aconseguim barrejant el bacallà que hem cuinat amb ceba i all amb una massa d’aigua amb farina i llevat. Al posar-ho a fregir, en comptes de fer boles com en el cas dels bunyols, aquesta massa més líquida ens queda en forma de crispells.

Amb les quantitats d’aquesta recepta ens en surten bastants, per tant, si no som gaire colla a taula podem guardar part de la barreja a la nevera per el dia següent.

Ingredients per a 6 persones:

 • 300 grams de bacallà al punt de sal, sense pell ni espines.
 • 1 ceba.
 • 1 ou.
 • 2 grans d’all.
 • 250 grams d’aigua calenta.
 • 100 grams de mantega.
 • 200 grams de farina.
 • 1 culleradeta de llevat en pols (Royal).
 • Julivert.
 • Sal.
 • Oli suau d’oliva per fregir.

Elaboració:

1- Esqueixem el bacallà i el posem a la picadora. L’hem de picar però sense passar-nos, no ha de quedar un puré. Més aviat ens ha de quedar una mica desfet però que encara hi quedin petits trossets de bacallà. De fet, si no tenim picadora o no ens fa mandra, podem fer-ho amb un ganivet.

2- Piquem la ceba. Posem una paella a foc mig amb una mica d’oli i hi cuinem la ceba fins que comenci a agafar color. Afegim el bacallà i ho cuinem un parell de minuts més. Hi afegim el julivert picat, els grans d’all tallats a trossets petits, ho remenem i finalment ho retirem del foc.

3- Posem l’aigua calenta en un bol i hi afegim la mantega i la sal. Ho barregem i hi anem afegim la farina junt amb el llevat en pols mentre ho anem remenant. Ens ha de quedar una barreja suau, cremosa i també sense grumolls.

4- Deixem refredar una mica la barreja de farina i hi afegim l’ou. Ho remenem i ho afegim a la barreja del bacallà. Finalment remenem tot el conjunt i ho deixem reposar uns 15 minuts.

5- Posem una paella amb amb 2 dits d’oli a foc mig/alt i deixem que s’escalfi. Seguidament anem agafant porcions de la massa de bacallà amb una cullera i l’anirem posant a la paella procurant que ens quedi una forma plana, no com un bunyol.

6- Quan els crispells estiguin ben daurats ja els podem retirar del foc i els posarem damunt de paper absorbent una estona. Finalment ens els podem menjar calents o a temperatura ambient.