Per atipar un regiment.

Ingredients per a 16 empanades (aproximadament).
Per el farcit:
 • 1 ceba grossa.
 • Mig pebrot verd.
 • 250 gr. de carn picada (pot ser de vedella, de porc, o meitat i meitat).
 • Una cullerada de comí en pols.
 • Sal / Pebre.
 • Bitxo sec picant (al gust).
 • 200 grams de sofregit de tomàquet.
 • 2 ous durs.
 • 8 olives sense pinyol (negres o verdes).
Per la masa:
 • 250 grams de farina.
 • 75 grams de llard fosa.
 • Sal.
 • 100 c.c. d’aigua.
ELABORACIÓ:

Comencem preparant el farcit sofregint la ceba i el pebrot verd. Una vegada cuit (uns 5-7 minuts), afegim la carn picada, el comí mòlt, sal, pebre i el bitxo picat. Quan la carn comenci a enrossir tirem el tomàquet i ho deixem coure uns 15 minuts. Ho tastem i podem rectificar de sal i picant. Reservem el farcit i un cop fred ja hi podem afegir l’ou dur tallat a daus i les olives trinxades.

Ara anem a preparar la massa. En un bol tamisem la farina, afegim una cullerada de sal, la llard fosa i l´aigua. Ho remenem i treballem fins aconseguir una massa fina i ferma que no s’enganxi a les mans. Agafem un corró i estirem la massa fins a aconseguir que quedi ben estesa i amb un gruix d’uns 2 mm. Amb l’ajuda d’un motllo rodó d’acer inoxidable tallem rodones a la pasta de les empanades (més o menys en surten unes 16). Si no teniu el motllo, ho podeu fer amb una tassa al inrevés i talleu el marge amb ganivet. El diàmetre hauria de ser d’uns 10 centímetres. Una vegada fetes les rotllanes de pasta, posarem el farcit al centre i les tancarem intentant que quedin ben segellades. Per tancar-les bé podeu fer uns plecs com els que hem fet nosaltres o bé pressionar amb l’ajuda d’una forquilla. Les anem posant en una safata de forn (amb paper de forn) i les podem pintar amb mantega fosa o bé ou. Posem el forn a 200 graus, amb escalfor a dalt i a baix, i en uns 20 minuts ja haurien d’estar fetes.

SUGGERIMENT:

Ja que tenim el forn calent, podem fer uns nachos gratinats. Per fer-los, agafem tortitas de blat de moro (la dels burritos), les pintem amb un pinzell amb mantega, els hi tirem orenga, bitxo sec mòlt i formatge. Ho gratinem uns 2-3 minuts i un cop freds els tallem a triangles.