Et menjaràs el plat i tot.

Un risotto, com qualsevol arròs, es pot acompanyar de mil formes diferents. En aquest cas hem fet una combinació de verdures que es pot variar en funció de les preferències de cada un. També hi podem posar bolets com el xampinyó, el camagroc o les trompetes de la mort tot i que en aquest cas hem optat per posar-hi pernil. Nosaltres n’hi hem posat un d’ànec però no cal dir que pot ser de porc.

Avui dia podem trobar arròs especial per risotto a qualsevol supermercat, les varietats Arborio i Carnaroli son les més fàcils de trobar, però si optem per un arròs de cultiu local cal que sigui de gra rodó, com la varietat bomba.

Ingredients per a 4 persones:
  • 350 grs. d’arròs rodó o especial per risotto.
  • 2 carxofes.
  • 1 porro.
  • 4 alls tendres.
  • 200 grs. de formatge parmesà ratllat.
  • ½ got de vi blanc.
  • ½ litre de brou o d’aigua.
  • 25 grams de mantega.
  • Sal, oli i pebre.
  • 4 talls de pernil d’ànec.
ELABORACIÓ:

Comencem reservant una cullerada gran del formatge parmesà i de la resta en fem 4 parts. Agafem un paella antiadherent d’uns 20 cm de diàmetre i hi tirem una de les 4 parts de formatge a foc mig i el mantenim fins que es comenci a desfer i veiem que queda un xic daurat i lligat, cal vigilar que no ens passem i quedi cremat. Quan es vegi lligat se li dona la volta com si fos una truita i el deixem al foc com a molt durant 1 minut més.  Tal com es veu a les imatges retirem el formatge calent i el posem damunt d’un recipient adequat disposat al inrevés i així agafi la forma de tulipa. Amb l’ajuda d’un altre recipient de mida similar podem facilitar al procés de formació de la tulipa. En uns 3 minuts ja ens queda la tulipa solidificada i podem seguir fent les altres tres. Un cop acabades ja es poden posar en el plat on servirem el risotto.

sequencia-risotto-en-tulipa

Passem a fer el arròs.

Netegem i tallem totes les verdures. Posem una cassola al foc amb una mica d’oli i hi tirem el porro, els alls tendres i la carxofa i ho deixem coure a foc suau durant uns 5 minuts. Tirem el vi blanc i en deixem evaporar el alcohol durant 1 minut, per tot seguit tirar l’arròs mentre ho seguim remenant suaument durant uns 17 minuts mentre hi anem afegint, poc a poc, el brou. Passats els 17 minuts, quan ja gairebé tenim el arròs cuit, tirem la mantega i la cullerada de parmesà. Ho seguim remenant i el deixem reposar amb el foc parat uns 3 o 4 minuts.

Un cop reposat, ja podem posar el risotto dins les tulipes de formatge, posem damunt els talls o encenalls de pernil i ho servim calent.

SUGGERIMENTS:

Es bastant possible que ens sobri risotto un cop plenes les tulipes. Podem deixar la cassola a la taula per seguir omplint les tulipes a mida que anem rosegant bocins acompanyats d’arròs, així n’anem menjant una adequada proporció.

Les tulipes es poden preparar en un parell d’hores d’antelació i deixem el risotto per l’últim moment.

risotto-en-tulipa-de-parmesa-6-retocada