La versió nadalenca de les galetes de mantega.

Per poder fer aquestes galetes amb facilitat i rapidesa es més que recomanable tenir motllos específics de diverses formes. Son molt fàcils d’aconseguir i a més, son molt econòmics. Molts d’ells tenen la mateixa forma en dues mides diferents, cosa que ens permetrà fer les galetes amb els orificis necessaris per poder posar la melmelada al interior.

Ingredients:
  • Motllos talla-pastes de fer galetes.
  • 250 grams de farina.
  • 125 grams de mantega.
  • 100 grams de sucre.
  • ½ sobre de llevat químic.
  • 1 ou.
  • Essència de vainilla.
  • Melmelada.
  • Ametlles crues.
  • 1 cullerada de cacau en pols.
ELABORACIÓ:

Per anar bé haurem de deixar la mantega fora de la nevera una estona abans de fer la massa.  Quan estigui a temperatura ambient la barregem amb la farina, el sucre, el ou i el llevat a dins d’un bol i ho anem treballant fins que aconseguim lligar-ho tot en una massa compacta. La mantega, tot i estar a temperatura ambient, pot trigar a lligar la massa, per tant no ens hem d’espantar si veiem que ens costa amassar tota la farina que hi hem posat, a base d’anar-ho treballant ens ha de quedar ben compactat. Un cop tenim la massa a punt l’emboliquem amb film transparent i la deixem a la nevera un mínim de dues hores. Passat aquest temps retirem la massa de la nevera, la desemboliquem i enfarinem bé la superfície de treball ja que les masses que porten mantega son un pel enganxoses i hem d’evitar que al donar forma a les galetes no ens quedin adherides a la taula. Dividirem la massa en dues parts ja que en farem la meitat de melmelada i l’altra meitat de xocolata.

Per les galetes de melmelada: Anirem agafant els trossos de massa i amb l’ajuda d’un corró (que també enfarinarem) anem aixafant i estirant la massa fins que ens quedi d’un gruix d’uns 3 o 4 mm. Seguidament agafarem un motllo talla-pastes i pressionarem damunt la massa.  Anirem posant les bases damunt de paper cuisson en una safata de forn.  Posarem al centre de cada base, una mica de melmelada (en aquest cas les hem fet amb taronja i maduixa). Tornem a estirar un tros massa i fem les parts superiors. Va molt bé i estalvia feina si els motllos talla-pastes tenen forat que permeti deixar la part central de la galeta destapada tal i com es veu a la imatge. Posem la part foradada damunt les bases i pressionarem lleugerament, la mantega ja ho acabarà d’enganxar durant la cocció.

Per les galetes de xocolata: Barregem en un bol la massa que teníem reservada i li afegim una cullerada generosa de cacau en pols i unes ametlles crues laminades. Ho treballem fins que torni a quedar lligat i ja la podem estirar amb el corró. En aquest cas no hi hem posat melmelada, per tant només fem una base amb el motllo talla-pastes i ja les posem a la safata de forn amb les altres.

Les fornegem a 180 graus amb escalfor a dalt i baix durant uns 10/15 minuts, han de quedar una mica daurades però en cap cas torrades o seran molt eixutes de menjar. Abans no es refredin podem acabar de posar melmelada en els forats si veiem que durant la cocció s’ha consumit una mica. Escampem sucre glass per damunt de les galetes i les deixem refredar abans de menjar, estan més bones a temperatura ambient.