Hem tornat a fer les formatjades canviant el farcit, ja que les de formatge amb sobrassada estaven de vici.

Ingredients per unes 6 o 7 formatjades:

Per la massa:

  • 250 grams de farina.
  • 100 grams de llar de porc (a temperatura ambient).
  • 60 c.c. d’aigua tèbia.
  • 15 grams de llevat fresc.
  • Sal.

Per el farcit:

  • 300 grams de filet de porc.
  • Suc de mitja llimona.
  • Sal/pebre.
  • Brins de safrà.
  • 50 grams de sobrassada.
ELABORACIÓ:

1- Hem de començar macerant la carn, es recomanable fer-ho 24 hores abans. En primer lloc la tallarem a daus petits i la posarem dins un bol amb el suc de llimona, el safrà, la sal i el pebre. Ho tapem amb film transparent i ja la tenim llesta per macerar.

2- Per preparar la massa posem junts tots els ingredients i ho anem treballant fins que tingui un aspecte llis i consistent. La deixem reposar almenys una horeta i ja podrem passar a fer les formatjades.

3- Per fer les formatjades es ideal tenir un motlle específic, però en el cas de no tenir-ne cap es pot substituir per un motlle rodó convencional, tot i que no ens quedarà amb la característica forma dentada de la formatjada. Nosaltres ho hem fet amb un motlle de formatjades de 7 cm de diàmetre, cal especificar-ho ja que n’hi ha de varies mides.

4- Agafem un tros de massa, en fem una bola i l’aixafem amb el corró fins que ens quedi una rodona d’uns 2 o 3 mm. de gruix (imatge 1), la posem dins el motlle (prèviament untat amb oli)  cobrint la base i les parets (imatge 2).

5- Ho omplim amb la carn i posem un tros de sobrassada que cobreixi tota la superfície del farcit (imatge 3), així quan es fongui dins el forn impregnarà tot l’interior amb el seu sabor.

6- Fem una bola de massa més petita que l’anterior i també l’aixafarem amb el corró per fer la tapa de la formatjada. La posarem damunt del motlle i amb l’ajuda del corró (imatge 4), pressionarem, retirarem la massa sobrant i amb una forquilla farem uns foradets a la tapa. La part més delicada serà anar pressionant suaument la formatjada per que surti del motlle per la part inferior.

7- Anirem posant les formatjades damunt d’una safata de forn amb paper cuisson untat amb oli i quan estiguin totes preparades ho fornejarem a 180 graus (amb escalfor a dalt i a baix) durant uns 40 minuts.