Un bon record de Menorca.

Ingredients per unes 6 o 7 formatjades:

Per la massa:

  • 250 grams de farina.
  • 100 grams de llard de porc (a temperatura ambient).
  • 60 c.c. d’aigua tébia.
  • 15 grams de llevat fresc.
  • Sal.

Per el farcit:

  • 250 grams de formatge tendre de cabra.
  • 1 ou batut.
  • 100 grams de sobrassada.
  • Romaní fresc.
ELABORACIÓ:

Per preparar la massa posem junts tots els ingredients i ho anem treballant fins que tingui un aspecte llis i consistent. La deixem reposar almenys una horeta i ja podrem passar a fer el farcit.  Ratllem el formatge i el barregem amb l’ou batut i amb unes fulles de romaní fresc picades. Per fer les formatjades es ideal tenir un motlle específic, però en el cas de no tenir-ne cap es pot substituir per un motlle rodó convencional, tot i que no ens quedarà amb la característica forma dentada de la formatjada. Nosaltres ho hem fet amb un motlle de formatjades de 7 cm de diàmetre, cal especificar-ho ja que n’hi ha de varies mides.

El primer pas es fer una bola amb la massa i aixafar-la amb el corró fins que ens quedi una rodona d’uns 2 o 3 mm. de gruix, la posem dins el motlle (prèviament untat amb oli)  cobrint la base i les parets tal com es veu a la imatge i seguidament ho omplim amb el farcit de formatge i posem un tros de sobrassada que cobreixi tota la superfície del farcit, així quan es fongui dins el forn impregnarà tot l’interior amb el seu sabor. Seguidament farem una bola més petita de massa i l’aixafarem amb el corró per fer la tapa de la formatjada. La posarem damunt del motlle i amb l’ajuda del corró – tal com es veu a la imatge – pressionarem, retirarem la massa sobrant i amb una forquilla farem uns foradets a la tapa. La part més delicada serà anar pressionant suaument la formatjada per que surti del motlle per la part inferior. Anirem posant les formatjades damunt d’una safata de forn amb paper untat amb oli i quan estiguin totes fetes ho fornejarem a 180 graus (amb escalfor a dalt i a baix) durant uns 40 minuts.

SUGGERIMENTS:

Properament farem noves propostes per farcir les formatjades, però no cal dir que les possibilitats son infinites.