Preparem un dels plats més festius de la nostra gastronomia.

Ingredients per a 30-35 canelons:
 • 2 paquets de 18 plaques de canelons.
 • ½ pollastre.
 • 500 grams de carn de vedella sense os.
 • 500 grams de carn de porc sense os.
 • 2 grans d’all.
 • 3 pastanagues.
 • 2 tomàquets madurs.
 • 100 grams de paté.
 • 1 porro.
 • 2 cebes.
 • Sal, pebre.
 • 1 fulla de llorer.
 • Canyella en pols.
 • 1 raig de brandi.
 • 1 llesca de pa sucada amb llet.
 • Oli.
 • Formatge ratllat.

Per la salsa beixamel:

 • 1 litre de llet.
 • 50 grams de farina.
 • 50 grams de mantega.
 • 1 culleradeta de sal
 • Pebre.
 • Nou moscada (opcional).
ELABORACIÓ:

1- Preparem una safata gran i fonda de forn, hi tirem un bon raig d’oli i seguidament hi anem posant les peces de pollastre, la vedella i el porc tots tallats a trossos. Afegim les pastanagues pelades i tallades a rodanxes gruixudes, els 2 tomàquets sencers i amb pell i el porro ben net i tallat a trossos. Afegim els alls, la fulla de llorer, un polsim de canyella, ho salpebrem i ho barregem amb les mans procurant que ens quedi tot ben escampat per la safata.

2- Ho fornegem a 200 graus durant uns 30 minuts. Passat aquest temps ho retirem un moment del forn, li donem la volta a les peces de carn i les verdures, hi tirem un raig de brandi i ho fornegem uns 20 minuts més.

3- Un cop ho hem retirat del forn s’ha de deixar refredar una estona abans de continuar. Retirem la fulla de llorer i al pollastre li traiem la pell i en separem la carn dels ossos. Es important no llençar el suc del rostit ja que el podem necessitar més endavant.

4- Ho anem passant tot per la picadora junt amb el paté i la llesca de pa sucada amb llet, en aquest punt ho hem de deixar al nostre gust, hi ha qui ho vol molt trinxat i de textura suau i hi ha a qui li agrada més trobar-hi trossos de carn. Si veiem que ens queda massa espès hi podem afegir una mica del suc del rostit. Un cop ho tenim tot picat ho rectifiquem de sal i deixarem que es refredi del tot.

5- Preparem les plaques dels canelons segons les indicacions del fabricant. Un cop les tenim a punt, les escorrem i les estenem damunt la superfície de treball, repartim el farcit per les plaques i les cargolem. Nosaltres hem calculat la proporció de farcit i de plaques tenint en compte que els omplim bastant, es important que mentre els anem farcint vigilem les quantitats, per això va bé tenir plaques de més per si un cas ens en falten.

6- Per preparar la beixamel posarem un cassó a foc mig amb la llet i en un altre cassó hi posem la mantega a escalfar. Un cop tenim la mantega fosa hi anem afegint la farina poc a poc sense deixar de remenar. Un cop hem incorporat tota la farina ho seguim remenant 1 minut més, ho salpebrem i afegim la nou moscada ratllada (opcional). Ara ja hi podem afegir la llet ben calenta i ho anem remenant amb les barnilles fins que ens quedi una textura ben cremosa.

7- Preparem una safata de forn posant una capa fina de beixamel per tota la base per evitar que els canelons s’enganxin. Seguidament anem posant els canelons per damunt, ho acabem de cobrir de beixamel i hi escampem el formatge ratllat. Ho posem al forn a gratinar fins que es vegi el formatge ben daurat i ho servim calent.

SUGGERIMENTS
 • Un cop tenim tots els canelons enrotllats en podem congelar una part si no ens els volem menjar tots. També haurem de tenir en compte de reduir proporcionalment la quantitat de beixamel que farem.
 • Si us sobra farcit i no voleu fer més canelons podeu optar per fer la nostra recepta de patates d’Olot.