El pa de Sant Jordi convertit en un ram de roses.

Ingredients per a un pa de 1,2 kgs.

 • Per el poolish (o massa mare ràpida):
 • 150 grams de farina de força.
 • 150 grams d’aigua.
 • 5 grams de llevat de forner.
 • 1 culleradeta de sucre.

Per la massa:

 • 600 grams de farina de força.
 • 200 grams d’aigua tèbia.
 • 100 grams d’oli d’oliva.
 • 20 grams de llevat fresc.
 • 1 cullerada de sal.
 • 80 grams de sobrassada.
 • 1 cullerada d’espirulina en pols (per donar color a les fulles verdes) o colorant alimentari.
 • 1 motllo rodó d’uns 26 cms. de diàmetre.

ELABORACIÓ:

1- Posem tots els ingredients del poolish dins un bol, ho barregem amb unes barnilles manualment i ho deixem entre 4 i 6 hores a temperatura ambient. Nosaltres l’hem fet el dia abans, l’hem tingut tota la nit a la nevera i una hora abans de fer el pa l’hem deixat a fora per que quedi a temperatura ambient. Veureu que la massa queda esponjosa i fa bombolles.

2- Amb l’ajuda d’un robot d’amassar (o a mà) barregem l’aigua tèbia, l’oli, i el llevat esmicolat. Afegim la farina, la sal i ho treballem un parell de minuts. Incorporem el poolish i treballem la massa uns 8-10 minuts, ens ha de quedar elàstica, consistent i veurem que es desenganxa molt bé de les parets del recipient.

3- Un cop feta la massa veurem que pesa mes o menys 1,200 kg. La dividirem en 3 parts de la següent manera: una part de 100 grams, una de 500 i una de 600.

4- La part de 100 grams la barrejarem a mà amb l’espirulina en pols perquè agafi color verd. Un cop l’espirulina s’ha integrat bé deixarem la massa en un recipient a fermentar.

5- La part de 500 grams de la massa la barrejarem amb la sobrassada, la posarem altre cop en el recipient del robot (o també ho fem a mà) i ho amassarem durant uns 5 minuts. Ens ha de quedar la sobrassada molt ben integrada a la massa. També la posarem en un recipient a fermentar.

6- A la peça de massa de 600 grams no li hem de fer res, simplement la deixem fermentar junt amb les altres 2 masses durant almenys 2 hores.

7- Un cop han fermentat, estirem la massa blanca formant un rectangle d’un gruix d’uns 7-8 mm de gruix.  Seguidament estirem també la massa vermella amb les mateixes mides i la posem damunt la blanca procurant que quedin ben sobreposades.

8- Fem talls amb un tallapastes o un ganivet formant rectangles de 8 x 20 cm. aproximadament (com es veu a l’imatge) i seguidament els enrotllem. Repetirem aquesta operació unes 12 vegades o fins a exhaurir la massa.

9- Anem posant els rotllets dins el motllo deixant una mica de separació entre ells i ho deixem reposar uns 30 minuts més. Si ens ha sobrat una mica de massa podem fer petites roses per omplir els espais que quedin entre les roses grans.

10-  Estirem la massa de color verd del mateix gruix que les anteriors i la tallem formant petites fulles de roser. Seguidament posem les fulles decorant les roses tal com es veu a l’imatge.

11- Finalment posem una safata amb aigua dins el forn per mantenir la humitat, fornegem el pa de roses a 200 graus amb escalfor inferior durant uns 35-40 minuts. Quant el pa estigui gairebé cuit podem donar una mica d’escalfor superior per ajudar a fer una mica de crosta . Ho deixem refredar i ho servim a temperatura ambient.