Fred a l’estiu i calent al hivern, el tronc de patata es un plat que val per tot l’any.

Ingredients:

Per el puré:

 • 5-6 patates mitjanes.
 • 25 grams de mantega.
 • Sal /pebre.
 • Llet (opcional).

Per el farcit:

 • 100 grams de xampinyons.
 • 2 cebes.
 • 6 talls de bacó fumat.
 • 5 talls de formatge en barra.
 • Herbes fresques (en aquest cas hem utilitzat sàlvia).
 • 2 cullerades de mostassa en gra.
 • Oli.
 • Sal.
 • Formatge ratllat.

ELABORACIÓ:

1- Posem una olla al foc amb aigua i un pessic de sal i bullim les patates amb pell durant uns 20-25 minuts. Per saber si estan cuites les hem de punxar i notar que estan toves per dins. Un cop cuites les escorrem i les deixem refredar una mica.

2- Per preparar el farcit posem una paella a foc mig amb una rajolí d’oli i saltegem la ceba tallada a daus petits. Quan comenci a quedar transparent, afegim els xampinyons picats, el bacó tallat a tires primes, les herbes i la mostassa. Ho salem, ho cuinem durant 2 minuts i ho reservem. Si hi ha un excés d’oli ho podem escórrer una mica en un colador.

3- Pelem les patates i les trinxem dins un bol, ho podem fer amb l’ajuda d’una forquilla o d’un estri especial per trinxar. Ho salpebrem, afegim la mantega i ho treballem fins a aconseguir una textura de puré. Interessa que quedi una mica espès i se li pugui donar forma, en el cas de que ens quedi massa espès li podem afegir un rajolí de llet.

4- Agafem film transparent i tallem un rectangle de 30 x 40 cm. L’untem amb un rajolí d’oli i hi escapem el puré per damunt. Ens ha de quedar un rectangle d’entre un i dos centímetres de gruix.

5- Repartim el farcit que hem fet per damunt de la base de patata i seguidament ho cobrim amb els talls de formatge.

6- A continuació ho hem d’enrotllar i per fer això ens hem d’ajudar amb el film transparent. A mida que ho anem enrotllant també separem i retirem el film transparent, un cop hem format el tronc de patata segellem els dos extrems amb la mateixa patata per evitar que el farcit surti a fora quan comenci la cocció. Abans de posar-lo al forn li posarem el formatge ratllat per damunt.

7- Posem el tronc de patata damunt d’una safata, prèviament coberta amb paper de forn, i ho fornegem uns 15-20 minuts a 160-170 graus per ajudar a fondre el formatge. En acabat ho retirem del forn i ho servim calent.