Fes-te un pa nadalenc amb el farcit que vulguis.

Per fer aquest panettone recomanem disposar d’un robot de cuina o amassadora, ja que hem d’estar molta estona treballant la massa, i a més, aquesta es molt compacta. Tot i que la recepta no es especialment complicada si que es cert que el temps de preparació es llarg, per això hem aprofitat per fer-ne dues unitats. També es indispensable tenir un motllo desmuntable específic per fer panettones.

Ingredients:

Per la massa de la primera fermentada:

 • 100 grams de farina de gran força.
 • 30 grams de llevat fresc.
 • 75 grams de llet tèbia.
 • 20 grams de sucre.

Per la massa:

 • 600 grams de farina de gran força.
 • 4 ous a temperatura ambient + 2 rovells d’ou.
 • 170 grams de sucre.
 • 150 grams de mantega a temperatura ambient.
 • Ratlladura d’una llimona.
 • Ratlladura d’una taronja.
 • 1 culleradeta d’essència de vainilla.
 • 1 culleradeta de sal.

Per el farcit:

 • 100 grams de panses.
 • 2 trossos de taronja confitada.
 • 4 cullerades de rom (opcional).
 • 50 grams de tauleta de xocolata.
 • 40 grams de mantega.

Altres:

 • Robot de cuina.
 • Motllos de panettone.
 • Paper vegetal.
 • 1 ou batut per pintar-los.
 • Sucre llustre.
 • 4 pinxos de metall.

ELABORACIÓ:

1- El dia abans posem les panses a remullar amb rom o amb aigua.

2- També el dia anterior, prepararem la massa de la primera fermentació. Posem la llet tèbia dins un bol i la barregem amb el llevat esmicolat. Afegim la farina i el sucre. Ho barregem i ho deixem tapat amb paper film tota la nit (12-14 hores). Triplicarà el seu volum.

3- Passades les 12-14 hores, agafem el bol del robot de cuina i hi posem els ous i els rovells junt amb la mantega a temperatura ambient, les ratlladures de taronja i llimona i l’essència de vainilla. Ho treballem amb l’accessori de brioixeria a velocitat baixa durant uns 5 minuts.

4- Canviem l’accessori de brioixeria i posem el ganxo d’amassar. Afegim els 600 grams de farina junt amb la sal, el sucre, la massa de la primera fermentada i ho treballem a velocitat baixa fins que quedin els ingredients ben barrejats. Seguidament pugem la velocitat a mitja-alta i ho treballem uns 30-35 minuts. Ha de quedar una massa que no s’enganxi a les parets, de pell llisa i molt elàstica. La taparem amb film transparent i la deixarem reposar entre 4 i 5 hores. Si el bol a on l’heu de deixar reposar es petit, repartiu-la en 2 bols ja que duplicarà el seu volum i podria sortir a fora.

5- Quan la massa hagi crescut la dividirem segons la quantitat de panettones que volem fer. El pes total de la massa es de 1,3 quilos, nosaltres hem fet un panettone de 900 grams farcit de panses i taronja confitada i un panettone de 400 grams farcit de xocolata. Ho hem fet així ja que nosaltres disposem de 2 motllos de panettone, un d’un quilo de capacitat i l’altre de mig quilo.

6- Enfarinem la taula de treball i estirem la primera massa amb l’ajuda d’un corró fins que ens quedi d’una forma homogènia d’uns 2 o 3 cm. de gruix (com a la imatge). Afegim el farcit (en aquest cas les panses i la taronja escorreguts) i dobleguem la massa per la meitat i seguidament una altre cop per la meitat. En acabat formen una bola i la posem dins el motllo que haurem folrat amb paper vegetal, paper de forn o bé amb un paper específic per panettone (com el de magdalena, però en gran). Hem de procurar que la part superior del panettone ens quedi llisa, sense que ens quedi farcit a fora.

7- Repetim l’operació amb l’altra massa i en aquest cas l’hem farcit de trossos de tauleta de xocolata. Dobleguem sobre si mateix 2 cops, fem la bola i el posem també dins el motllo.

8- Els deixem reposar dins el forn (apagat) unes 2-3 hores.

9- Passat aquest temps fem una creu amb un ganivet a la part superior de cada panettone i a dins hi posarem un dau de mantega d’uns 20 grams. Tanquem la creu procurant que la mantega quedi ben tapada i pintem el panettone amb ou batut.

10- Escalfem el forn a 170-180 graus amb escalfor inferior i sense ventilador. Posem els panettones a la part més baixa del forn (hem de deixar espai per que puguin créixer) durant uns 45 minuts. Els darrers 10 minuts posarem també escalfor superior perquè quedin ben daurats.

11- Un cop cuits, els retirem del forn i del motllo. Els hi clavem un parell de pinxos de metall al lateral i fins travessar tot el panettone i els pengem de cap per avall fent servir dos suports d’una alçada superior al panettone. Han de quedar suspesos al aire fins que es refredin, així evitem que la massa baixi i quedin aixafats.

12- Un cop freds els podem posar a la seva posició normal i els decorem tirant sucre llustre per damunt.