Un plat fred i lleuger ideal per fer un bon àpat d’estiu.

Ingredients:

  • 1 filet de porc sense tallar d’uns 450-500 grams.
  • 650 grams de sal especial per a cuinar al forn.
  • 100 grams de farina.
  • Herbes aromàtiques.

Per la salsa de poma, ceba i mostassa:

  • 1/2 poma.
  • 1 ceba grossa.
  • 1 cullerada de mostassa en gra.
  • Sal i pebre.
  • Oli.

ELABORACIÓ:

1- Posem la sal i la farina en un bol i ho barregem amb les mans.

2- Agafem un recipient apte per anar al forn (pot ser una safata de pyrex o de ceràmica), que sigui de la mida del filet, i omplim tota la base del recipient amb una part de la barreja de sal i farina fins que ens quedi un gruix d’entre 1 i 2 cm.

3- Posem el filet amb les herbes aromàtiques damunt de la base de sal (imatge 1) i ho cobrim tot amb la resta de la barreja. Ha de quedar ben cobert (imatge 2), si no hi queda podem afegir més sal (la quantitat de sal necessària pot variar en funció de la mida del filet i del recipient).

4- Escalfem el forn a 200 graus (escalfor inferior + ventilador) y cuinem el filet uns 25-30 minuts.

5- Per fer la salsa, pelem i trossegem la ceba i la mitja poma. Posem una paella a foc suau amb un rajolí d’oli i cuinem la ceba i la poma durant uns 20 minuts. Un cop cuit ho posem en el recipient de la batedora elèctrica i ho triturem ben fi. Ho salpebrem al gust, afegim la mostassa, ho barregem i finalment la reservem en un recipient dins la nevera.

6- Un cop tenim el filet cuit el retirem del forn i el deixem refredar una estona. Dins el forn la sal s’haurà endurit i queda com una crosta. La trenquem, retirem el filet del interior i també li netegem les restes de sal amb un drap de cotó o amb paper de cuina.

7- Untem el filet amb oli d’oliva, li tirem alguna herba aromàtica seca per damunt, l’enrotllem amb film transparent i finalment el reservem a la nevera.

8- El podem servir fred o també a temperatura ambient, tallat a rodanxes fines i acompanyat amb la salsa.

SUGGERIMENTS:

El filet de porc a la sal pot ser un àpat complet si ho servim junt amb una amanida, la qual també es pot acompanyar amb la salsa de poma i mostassa.

Aquest filet es ideal per fer-ne un entrepà fred. Untem el pa amb la salsa, posem el filet a talls fins al damunt i també hi podem posar una mica d’enciam i unes rodanxes de tomàquet barrejats amb la salsa.