Les postres del dia de reis més rodones i amb sorpresa inclosa.

Volem agrair al nostre amic David Lienas, gran xef i director de l’escola de cuina Enjoy cooking BCN, per donar-nos aquesta recepta de tortell de reis. Ja fa uns anys que fem aquest tortell per celebrar el dia de reis i sempre surt boníssim.

Nosaltres el farcim de massapà, però el podem farcir de cabell d’àngel, crema, xocolata, nata o també podem optar per no farcir-lo. També li podem posar la típica fava i la figureta, així afegim una mica d’emoció al moment de repartir-lo.

Per fer aquest tortell de reis es molt recomanable tenir un robot de cuina, ja que el procés d’amassat dura uns 20 minuts. Això no vol dir que no es pugui fer manualment, però el robot ens ho posa molt més fàcil.

Ingredients:

 • 500 grams de farina de força.
 • 110 grams de sucre.
 • 5 grams de sal.
 • 20 grams de llevat fresc.
 • 120 grams de llet sencera.
 • 2 ous.
 • 15 grams d’anís.
 • 30 grams d’aigua de taronger (azahar).
 • Ratlladura de taronja i de llimona.
 • 1 culleradeta de canyella en pols.
 • 1 culleradeta de vainilla en pols.
 • 80 grams de mantega.

Per el farcit (opcional):

 • Massapà.

Per la decoració:

 • Fruites confitades.
 • Sucre llustre.
 • Ametlles laminades.
 • 1 Fava i 1 figureta.
 • 1 Ou batut per pintar.

Preparació:

1- Posem la farina, el sucre, la sal, la canyella i també la vainilla a dins d’un bol o del recipient del robot de cuina i ho remenem durant 1 minut.

2- Posem el llevat amb la llet (a temperatura ambient) dins un recipient. Ho barregem una mica i hi afegim el ous, l’aigua de taronger, l’anís, i les ratlladures dels cítrics. Finalment ho remenem una mica i ho afegim a la barreja de la farina.

3- Ho treballem durant uns 15 minuts i hi afegim la mantega a temperatura ambient tallada a daus. Ho seguim treballant uns 5 minuts més, ens ha de quedar una massa fina, i també elàstica i que no s’enganxi als dits.

4- Tapem el bol amb film transparent i ho deixem reposar un mínim de 2 hores o fins que dupliqui el seu volum.

5- Estirem la massa amb un corró i li donem forma rectangular. Si a l’hora de manipular-la la trobem un pel enganxosa ens podem posar una mica d’oli a les mans. Un cop tenim la massa estirada, hi posem el farcit de massapà estirat al centre i també posem la fava i la figureta embolicats amb paper d’alumini.

6- Ho enrosquem donant-li forma de cilindre i també procurant que ens quedi el farcit ben tancat a dins. Ho posem a la safata de forn damunt de paper cuisson i finalment li donem la forma circular de tortell.

7- Decorem la superfície del tortell amb la fruita confitada i també amb les ametlles laminades. Deixem reposar el tortell durant uns 30 minuts en un lloc on no li toqui l’aire.

8- Escalfem el forn a 180 graus amb escalfor inferior i ventilador. Mentre esperem pintem el tortell amb l’ou batut.

9- Quan el forn estigui a punt fornegem el tortell durant uns 15-20 minuts. Quan estigui cuit i ben daurat, el retirem del forn i el deixem refredar.