Una sopa de col per escalfar el cos.

Basant-nos en la recepta de caldo verd típica de Portugal, hem elaborat aquesta sopa de col. Es una sopa d’hivern que ens omple d’escalfor i que poc té a veure amb un caldo tradicional. Queda tan bo que cada cop en volem fer per a dos dies, només en dura un.

Ingredients per a 4 / 6 persones:

 • 1/2 col (uns 750 grams) + 4 fulles tendres per decorar.
 • 4 patates mitjanes (uns 450 grams).
 • 1 ceba grossa.
 • 1 gra d’all.
 • 100 grams de xoriç fresc.
 • 50 grams de pernil salat.
 • Sal i pebre.
 • Oli d’oliva.
 • Aigua.
 • 2 llesques de pa.
 • Pimentó vermell fumat (Pimentón de la Vera).

ELABORACIÓ:

1- Posem una olla grossa al foc amb un raig d’oli, la ceba tallada a daus i també el gra d’all pelat. Ho cuinem a foc mig durant uns 5 minuts.

2- Pelem les patates, les esqueixem a trossos i les afegim a l’olla. També hi afegirem el xoriç sencer i el tros de pernil. Ho cuinem a foc mig un parell de minuts i ho anem remenant per que la patata no s’enganxi.

3- Netegem la col i la tallem a trossos generosos (recordem reservar unes fulles per decorar). La posem dins l’olla, ho cobrim amb aigua i finalment ho fem bullir. Quan veiem que les patates estan cuites, parem el foc.

4- Retirem una mica d’aigua de l’olla amb un cullerot i la reservem. Es possible que aquesta aigua sobrant no ens faci falta, però l’hem de retirar o ens podria quedar la sopa massa clara. Retirem també el xoriç, el pernil i seguidament ho salpebrem i triturem tot el contingut de l’olla amb l’ajuda d’una batedora elèctrica. Hem d’aconseguir una textura ben cremosa, si creiem que queda massa espès hi podem afegir una mica de l’aigua que havíem reservat.

5- Laminem 4 fulles de col ben fines amb un ganivet, també els hi retirem el nervi del mig de la fulla i seguidament ho afegim a l’olla on hi tenim la crema de col. Tallem el xoriç a rodanxes, esmicolem el pernil i també ho afegim a l’olla. Finalment ho cuinem a foc suau durant uns 5 minuts.

6- Tallem uns daus de pa i els posem en una paella a foc mig amb una rajolí d’oli. Els cuinem durant uns 5 minuts mentre els hi anem donant voltes fins que quedin daurats per tots els costats. Un cop fets, els hi afegim una mica de pebre vermell fumat per damunt.

7- Servim el caldo de col ben calent i un cop al plat finalment hi escampem els daus de pa torrat per damunt.