Quan la calor no et deixa engegar el forn, es bona opció aquest pastís fred de pa.

Els pastissos freds i salats de pa de motllo son un recurs molt habitual a la nostra cuina d’estiu. Bàsicament, es tracta d’anar fent pisos de pa combinant diferents farcits a cada pis, sempre buscant ingredients lleugers i que es puguin servir freds. Un cop acabat, podem cobrir i decorar el pastís al nostre gust. En aquesta ocasió, hem preparat el pastís fred de pa dins un motllo rodó i al inrevés, així un cop acabat li donem la volta, retirem el motllo i el resultat, a més de bo, es visualment molt atractiu.

Ingredients per a 6-8 raccions:

 • 16-20 llesques de pa de motllo sense crosta.
 • 150 grams de pernil dolç.
 • 5 ous durs.
 • 2 alvocats.
 • 1 tomàquet d’amanir.
 • 12 barres de surimi petites.
 • 1 terrina de formatge en crema (tipus Philadelhia).
 • Sal.
 • Anet.
 • Oli.
 • Suc de mitja llimona.
 • 1 cullerada de mostassa.
 • Gotes de salsa Tabasco.
 • Un motllo rodó desmuntable d’uns 24 centímetres.

ELABORACIÓ:

Primer de tot, prepararem els tres farcits:

Farcit 1: Picarem o ratllarem els ous durs en un bol i hi afegim un parell de cullerades de formatge en crema. Hi escampem anet en pols, hi tirem un pessic de sal i finalment ho barregem i ho reservem a la nevera.

Farcit 2: Pelem els alvocats i els trinxem amb una forquilla en un bol. Afegim el tomàquet tallat a trossets ben petits i ho amanim amb una mica d’oli, sal, el suc de mitja llimona i també una mica de salsa Tabasco. Finalment ho barregem i ho reservem a la nevera.

Farcit 3: Picarem o tallarem ben petites les barres de surimi en un en bol i seguidament hi afegim un parell de cullerades de formatge en crema, una cullerada de mostassa i també un pessic de sal. Finalment ho barregem i ho reservem a la nevera .

Seguidament passem a elaborar el pastís:

1- Preparem el motllo i forrem tot l’interior amb film transparent. Tirem unes gotes d’oli al fons i l’escampem per tota una base. Seguidament cobrim el fons i part de les parets amb els talls de pernil dolç, nosaltres els hem posat en forma d’espiral (tal com es veu a la imatge principal).

2- Cobrim tota la superfície amb llesques de pa de motllo (imatge 1). Haurem de retallar-les una mica per donar la forma rodona, però acabarem aprofitant la majoria de retalls per omplir els forats que ens quedin. Finalment cobrim tot el pis de pa amb el farcit 1 i el deixem ben pla amb l’ajuda d’una espàtula.

3- Fem una altra capa de pa, seguidament hi escampem el farcit 2 i finalment el tornem a deixar ben pla amb l’espàtula (imatge 2).

4- Fem un pis més de pa, hi escampem el farcit 3, ho allisem i finalment ho rematem amb una darrera capa de pa. Ho tapem amb film transparent i ho deixem a la nevera un mínim de 2 hores.

5- Quan l’anem a servir, retirem el film, posem un plat o safata al damunt i li donem la volta de tal manera que el pastís quedi damunt del plat. Desmuntem el motllo delicadament, retirem el film transparent restant i ho decorem al nostre gust. Finalment el servirem fred.