Si sumem Galícia i el Mediterrani, ens surt aquesta deliciosa empanada de seitons.

La típica empanada s’acostuma a fer amb de carn o tonyina junt amb una barreja de tomàquet sofregit amb ceba i pebrot. A Galícia, a més, també n’acostumen a fer amb pop, bacallà o sardines i acompanyat de pebrot verd i ceba. Nosaltres hem escollit uns seitons, que posats damunt d’un llit de ceba i acompanyats de sal fumada han donat un resultat fenomenal. Aquesta empanada de seitons, acompanyada amb una bona amanida, ens han alegrat un dels darrers sopars a la fresca d’aquest estiu.

Ingredients per a 6/8 racions.

Per la massa:

 • 450 grams de farina de força.
 • 50 grams d’aigua.
 • 50 grams de vi blanc.
 • 50 grams d’oli d’oliva.
 • 90 grams de llard de porc o mantega.
 • 1 ou.
 • 30 grams de llevat fresc.
 • Sal.

Per el farcit:

 • 500 grams de seitons frescos (sense cap i espines i els lloms separats).
 • 4 cebes mitjanes.
 • 1 carbassó.
 • Sal (si es fumada, millor).
 • Estragó.
 • 1 ou per pintar.
 • Oli.

ELABORACIÓ:

1- Posem tots els ingredients de la massa dins un bol i ho treballem durant uns 5 minuts. Hem d’aconseguir una massa ferma i que no s’enganxa als dits, si es necessari, podem afegir més farina. Un cop tenim la massa la dividim en dues parts (una d’elles una mica més gran) i les reservem.

2- Pelem la ceba i la tallem junt amb el carbassó a daus mitjans. Posem una paella a foc mig amb un bon raig d’oli, la ceba, el carbassó i l’estragó. Ho salpebrem i ho cuinem durant uns 15 minuts. Quan la ceba comenci a quedar lleugerament transparent, ho retirem del foc i finalment ho escorrem per eliminar l’excés d’oli.

3- Posem paper cuisson damunt d’una safata de forn i seguidament hi estirem la part gran de la massa amb l’ajuda d’un corró. Li donem la forma desitjada -pot ser rodona o quadrada- i amb un gruix de 3-4 mm. Es una massa molt agraïda de treballar i no ens ha de donar cap problema.

4- Repartim la ceba i el carbassó per damunt de la massa reservant un espai d’uns 2 o 3 cm. per tot el perímetre (imatge 1). Aquest espai sense farcir ens permetrà fer el plec per tancar l’empanada. També hi repartim els filets dels seitons (imatge 2) i els salem lleugerament amb la sal fumada.

5- Estirem l’altra part de la massa procurant que ens quedi amb la mateixa forma i mida que la base però un pel més petita. Seguidament la posem damunt de la massa amb el farcit i segellem tot el perímetre fent plecs cap a l’interior (imatge 3).

6- Pintem l’empanada amb l’ou batut i finalment li fem un forat al centre per que pugui expulsar el vapor que es crearà a l’interior.

7- La fornegem a 180-190 graus (temperatura inferior amb ventilador) durant uns 20-25 minuts. Quan estigui cuita i ben daurada la retirem del forn, la deixem refredar i finalment ja ens la podem menjar tèbia o a temperatura ambient.