Unim al plat la Garrotxa i el Maresme.

Per fer aquesta recepta nosaltres hem cuit els fesols, però es laboriós i com que no sempre es disposa del temps necessari es pot optar per comprar-los ja cuits.

Ingredients per 4 persones:
 • 400 grams de fesols cuits.
 • 250 grams de calamars.
 • 250 grams de sèpia.
 • 1 pebrot vermell.
 • 1 ceba.
 • 1 got de vi blanc.
 • 1 got de brou o aigua.
 • Un grapat d’avellanes.
 • 1 gra d’all.
 • Sal i pebre.
 • Oli d’oliva.
 • Julivert.
 • 1 llesca de pa torrat.
 • Pimentón de la Vera.
ELABORACIÓ:

Netegem els calamars i les sèpies i els tallem a rotllanes o bé a daus, en funció de la mida de les bestioles, i els reservem. A continuació picolem a trossets ben petits el pebrot i la ceba i els posem a la cassola on ja cuinarem tot el plat, a foc lent amb un raig d’oli i un grapadet de sal, durant uns 30/40 minuts. Ha de quedar ben ros.

Pugem el foc i ja podem tirar els calamars i les sèpies. Ho anem remenant durant 5 minuts i ja podem tirar els fesols, el vi blanc i el brou o l’aigua. Ho remenem bé i ajustem el foc per que vagi fent un xup-xup suau durant uns 15/20 minuts. Mentre la cassola es va fent podem preparar la picada, la qual tirarem en els 5 minuts finals de cocció. Per fer la picada posem el gra d’all, el julivert, la torrada de pa i un polsim de sal dins del morter i ho piquem una estona abans d’afegir les avellanes i seguir picant. Ha de quedar tot ben lligat però no hem de picar-ho massa  i així trobarem la textura del pa i les avellanes. Un cop tirem la picada es el moment de tastar-ho per saber com anem de sal i també es el moment de tirar el pebre i el “pimentón”.

SUGGERIMENTS:
 • Com que hi ha gustos per tot, potser es recomanable no tirar el vi i el brou de cop si no ens agrada massa líquid, així podem anar veient com queda, o també podem afegir més aigua o brou si el veiem massa eixut.
 • Com passa a la majoria de cassoles, queda més bona feta d’un dia per l’altre.
 • També s’hi poden afegir llagostins, tot depèn del pressupost. S’haurien de tirar els darrers 5 minuts de cocció, com la picada.