Una senzilla combinació que guanya vida amb la salsa.

Ingredients per a 4 persones:
 • 1 sèpia d’uns 500 grams.
 • 500 grams de patates.
 • 1 ceba grossa tallada a daus.
 • Oli, sal, Pebre.

Per la salsa:

 • 1 nyora.
 • 20 avellanes.
 • 4/5 tomàquets madurs.
 • Sal i pebre.
 • ½ got d’oli d’oliva verge.
 • 1 cullerada de vinagre.
 • 1 cullerada de pebre vermell.
 • Bitxo sec picant.
 • 1 gra d’all.

ELABORACIÓ:

Per preparar la salsa comencem posant la nyora en remull i seguidament podem escollir diferents mètodes per preparar els tomàquets en funció del temps i els recursos dels que disposem. Podem escalivar els tomàquets junt amb l’all al forn, escaldar-los durant un minut o bé els posem al microones dins un plat (sense aigua) durant 5 minuts al màxim de potència. En qualsevol cas un cop cuits els pelem, en retirem la grana i els posem dins el recipient de la batedora. Retirem la nyora de l’aigua i amb l’ajuda d’un ganivet o una cullera separem la polpa de la pell i la tirem al recipient de la batedora junt amb la resta d’ingredients de la salsa. A partir d’aquí ho anem batent i tastant per rectificar de sal, de picant i si cal espessir-la afegim més avellanes o bé una llesca de pa torrat. Reservem la salsa i passem a fer el plat.

Netegem la sèpia, li retirem la boca i el ulls i la tallem a daus no massa petits. Posem una cassola a foc suau amb un raig d’oli, tirem la ceba i la cuinem durant uns 10 minuts, afegim la sèpia i la cuinem uns 5 minuts més. Esqueixem les patates, les tirem a la cassola, ho cobrim amb aigua i apugem el foc perquè arrenqui el bull. Ho deixem fent xup-xup i quan la patata comenci a estar cuita afegim el romesco (en podem reservar una mica per servir a part) i ho remenem, parem el foc i ho deixem reposar 15 minuts. Afegim julivert i ho servim amb una mica més de salsa per damunt.