Hem ajuntat un plat típic de Menorca amb un assortit de bolets i el resultat no podia ser millor.

Ingredients per unes 6-10 formatjades:

Per la massa:

  • 250 grams de farina.
  • 100 grams de llar de porc (a temperatura ambient).
  • 60 c.c. d’aigua tèbia.
  • 15 grams de llevat fresc.
  • Sal.

Per el farcit:

  • 250 grams de bolets variats
  • 6 alls tendres.
  • 50 grams de pernil salat.
  • Sal/pebre.
  • Oli.
ELABORACIÓ:

1- Posem tots els ingredients de la massa dins un bol i ho anem treballant fins que tingui un aspecte llis i consistent. Deixem reposar la massa almenys una horeta i ja podrem passar a fer el farcit.

2- Posem una paella a foc mig amb una mica d’oli i els alls tendres tallats a rodanxes. Ho saltegem durant uns 5 minuts i afegim el pernil tallat a trossets petits i els bolets tallats a daus. Ho salpebrem, ho cuinem 5 minuts més i ho reservem.

3- Per donar forma a les formatjades es ideal tenir un motlle específic, però en el cas de no tenir-ne cap es pot substituir per un motlle rodó convencional, tot i que no ens quedarà amb la característica forma dentada de la formatjada. Nosaltres ho hem fet amb un motlle de formatjades de 7 cm de diàmetre, cal especificar-ho ja que n’hi ha de varies mides.

El primer pas es fer una bola amb un tros massa i aixafar-la amb el corró fins que ens quedi una rodona d’uns 2 o 3 mm . de gruix (imatge 1), la posem dins el motlle (prèviament untat amb oli)  cobrint la base i les parets i seguidament ho omplim amb el farcit de bolets (imatge 2 i 3).

4- Seguidament farem una bola més petita de massa i l’aixafarem amb el corró per fer la tapa de la formatjada. Posem la tapa damunt del motlle i amb l’ajuda del corró pressionarem i retirarem la massa sobrant (tal com es veu a la imatge 4).

5- La part més delicada serà anar pressionant suaument la formatjada per que surti del motlle per la part inferior. Posem paper de forn damunt d’una safata, l’untem amb una mica d’oli, hi posem les formatjades i els hi fem uns foradets a la tapa amb l’ajuda d’una forquilla.

6- Pintem les formatjades amb ou batut i ho fornegem a 180 graus amb escalfor a dalt i a baix durant uns 30-40 minuts. Un cop ben daurades les retirem del forn i les servim quan s’hagin refredat una mica.

SUGGERIMENTS:

Si no les voleu fer totes de bolets podeu preparar altres farcits, com per exemple el de les nostres formatjades de carn i sobrassada o bé les formatjades de sobrassada i formatge.