La més clàssica de totes les empanades.

L’empanada farcida de tonyina es possiblement la més popular de les empanades, però es poden farcir de moltes maneres. A Galícia en fan de pop o d’escopinyes, es poden farcir també de carn i nosaltres fins i tot n’hem fet de bacallà i pebrots verds.

Aquestes empanades tenen una mida considerable, però es conserven molt bé a la nevera durant uns quants dies, per tant no hem de patir si ens en sobra. De fet, hi ha gent que diu que son més bones fetes d’un dia per l’altre.

Ingredients:

Per la massa:

 • 450 grams de farina de força.
 • 50 grams d’aigua.
 • 50 grams de vi blanc.
 • 50 grams d’oli d’oliva.
 • 90 grams de llard de porc o mantega.
 • 1 ou.
 • 30 grams de llevat fresc.
 • Sal.

Per el farcit:

 • 2 llaunes de tonyina petites i escorregudes.
 • 2 ous durs.
 • 10 olives negre
 • 350 grams de salsa de tomàquet.
 • Sal.
 • Orenga.
 • 1 ou per pintar.

ELABORACIÓ:

1- Posem tots els ingredients de la massa dins un bol i ho treballem durant uns 5 minuts. Hem d’aconseguir una massa ferma i que no s’enganxa als dits, si es necessari, podem afegir més farina. Un cop tenim la massa la dividim en dues parts i les reservem.

2- Esmicolem la tonyina i la posem dins un bol amb les olives tallades a rodanxes, la salsa de tomàquet, els ous durs tallats a daus, la sal i també l’orenga. Finalment ho remenem fins que quedin tots els ingredients ben barrejats.

3- Posem paper cuisson damunt d’una safata de forn i seguidament hi estirem una part de la massa amb l’ajuda d’un corró. Li donem la forma desitjada, pot ser rodona o també quadrada, i amb un gruix de 3-4 mm. Es una massa molt agraïda de treballar i no ens ha de donar cap problema.

4- Repartim el farcit per damunt de la massa reservant un espai d’uns 2 o 3 cm. per tot el perímetre. Aquest espai sense farcir ens permetrà fer el plec per tancar l’empanada.

5- Estirem l’altra part de la massa procurant que ens quedi amb la mateixa forma i mida que la base. Seguidament la posem damunt de la massa amb el farcit i segellem tot el perímetre fent plecs cap a l’interior.

6- Pintem l’empanada amb l’ou batut i també hi fem un forat al centre per que pugui expulsar el vapor que es farà al interior.

7- La fornegem a 180-190 graus (temperatura inferior amb ventilador) durant uns 20-25 minuts. Quan estigui cuita i ben daurada la retirem del forn i la deixem refredar. Es pot menjar tèbia o a temperatura ambient.