Una deliciosa alternativa a l’empanada gallega clàssica.

Aquesta empanada de bacallà es una variant de la clàssica empanada Gallega. La podem preparar tan el mateix dia que l’hem de menjar com també el dia abans, ja que aguanta molt bé a la nevera. Només caldrà escalfar-la una mica abans de servir-la i ja tornarà a estar deliciosa.

La combinació de pebrots verds i bacallà es molt utilitzada en aquest país. La podem trobar, a més d’empanades com aquesta, en forma de croquetes, truites i tota classe de tapes.

Ingredients:

Per la massa:

 • 450 grams de farina de força.
 • 50 grams d’aigua.
 • 50 grams de vi blanc.
 • 50 grams d’oli d’oliva.
 • 90 grams de llard de porc o mantega.
 • 2 ous (un per la massa i un per pintar).
 • 30 grams de llevat fresc.
 • Sal.

Per el farcit:

 • 350 grams de bacallà esqueixat al punt de sal.
 • 4-5 pebrots verds.
 • 10-12 alls tendres.
 • 15-20 panses.
 • 2 ous durs.
 • Oli.
 • Sal.

ELABORACIÓ:

1- Preparem la massa posant tots els ingredients dins un bol (hem de pensar a reservar un ou per pintar al final). Ho barregem i seguidament ho treballem durant uns 5 minuts, hem d’aconseguir una massa ferma i que a més no s’enganxa als dits, si es necessari, podem afegir més farina. Un cop tenim la massa la dividim en dos parts i la reservem. Hem de tenir en compte que la part de massa que farà de base hauria de ser una mica més gran que l’altra.

2- Per preparar el farcit saltejarem a foc mig els pebrots verds tallats a tires i també els alls tendres tallats a trossos. Ho cuinem durant 3-4 minuts, afegim el bacallà esqueixat, ho cuinem 1 minut més i finalment ho retirem del foc. Es possible que el bacallà ens deixi anar una mica d’aigua, en aquest cas ho escorrem tot i ho reservem.

3- Posem paper de forn damunt d’una safata i seguidament hi estirem la part de la massa més gran amb l’ajuda d’un corró. Li donem la forma desitjada, pot ser rodona o també quadrada, i la deixem amb un gruix de 3-4 mm. Es una massa molt agraïda de treballar i no ens ha de donar cap problema.

4- Repartim el farcit per damunt de la massa, hi escampem les panses i també els 2 ous durs tallats a rodanxes.

5- Estirem l’altra part de la massa procurant que ens quedi amb una forma igual a la que hem fet per la base. Seguidament la posem damunt de la massa amb el farcit i finalment segellem tot el perímetre fent plecs cap a l’interior.

6- Pintem l’empanada amb l’ou batut i fem un forat al centre de l’empanada per que pugui expulsar el vapor que es farà al interior.

7- Finalment la fornegem a 180-190 graus (temperatura inferior amb ventilador) durant uns 20-25 minuts. Quan estigui cuita i també ben daurada la retirem del forn. Recomanem deixar-la refredar una estona i seguidament ja ens la podem menjar calenta, freda o també a temperatura ambient.