Sens dubte, les patates bomba son una de les tapes més originals i saboroses que podem trobar.

La patata bomba es un aperitiu que triomfa per la quantitat de sabors i textures que reuneix en un espai ben reduït. El cruixent exterior primer, la cremositat i el sabor suau de la patata després i finalment la intensitat i contundència del interior de carn i picant. Per rematar la feina, també les hem regat amb dues salses que es sumen a la festa aportant cremositat i un punt àcid.

Ja havíem fet patates bomba amb anterioritat, però es que aquest plat dona per tantes combinacions de sabors i farcits que no hem pogut evitar de fer-ne més varietats.

Ingredients per unes 8-10 bombes:

 • 600 grams de patates bullides sense pell.

Per el farcit:

 • 150 grams de carn picada.
 • 50 grams de ceba.
 • 1/2 got de vi blanc sec.
 • 30 grams de pebrot verd o vermell.
 • 1 pebrot tipus Jalapenyo en conserva.
 • Sal/pebre.
 • 1 cullerada de farina de blat de moro (Maizena).
 • Oli.
 • 1 ou batut.
 • Pa ratllat.

Per la salsa blanca:

 • 2 cullerades de maionesa.
 • 2 cullerades de iogurt cremós.
 • Ratlladura de mitja llimona o llima.
 • Sal.

Per la salsa vermella:

 • 5 cullerades de sofregit de tomàquet.
 • Un pessic de caiena en pols.
 • Oli, sal.

ELABORACIÓ:

1- Fem bullir les patates amb pell i un pessic de sal, quan les punxem i veiem que ja son toves les retirem del foc i també les escorrem. Les deixem refredar i finalment les pelem.

2- Posem les patates tallades a daus en un bol i les aixafem fins que quedi una massa fina, si ens podem ajudar amb un passapurés o un robot de cuina, millor. Afegim la farina i 4 cullerades d’ou batut (la resta d’ou el reservem per l’arrebossat) i ho treballem fins a aconseguir una massa manejable, fina i de fàcil treballar. Un cop hem acabat la reservem.

3- Per fer el farcit posarem una paella amb una mica d’oli a foc mig, hi afegim la ceba i també el pebrot tallats a daus petits i ho cuinem durant un parell de minuts. Afegim la carn picada i mentre es cou l’anirem remenant, es important que tots els trossets de carn quedin ben separats. Ho salpebrem, afegim el vi blanc i en uns 5- 10 minuts de cocció hem de veure que el vi s’ha evaporat. Apaguem el foc, afegim el pebrot jalapenyo tallat a daus i ho barregem tot.

4- Per formar les bombes, primer agafem una porció de la massa de patata de la mida d’una mandonguilla grossa i seguidament li fem una cavitat amb el dit gros de la mà (imatge 1). Omplim el forat amb una porció del farcit de carn (imatge 2) i l’anem envoltant amb la massa de patata pressionant suaument fins que quedi completament dins una bola de patata (imatge 3). Un cop hem format totes les boles les passem primer per ou batut i finalment per el pa ratllat. Quan estiguin totes preparades les guardem a la nevera fins el moment de coure-les.

Preparació de les salses:

5- Per fer la salsa blanca primer barrejarem la maionesa i el iogurt cremós. Seguidament hi afegim la ratlladura de llima o llimona per donar-li aroma i frescor i finalment la reservem a la nevera.

6- Per la salsa vermella necessitem un bon sofregit de tomàquet, hi afegim una mica de caiena al gust i també un pessic de sal. Per que la salsa quedi fina, hi afegim un raig d’oli d’oliva i la passem per la batedora elèctrica. Finalment la reservem a la nevera.

7- Posem una fregidora o recipient una mica fondo a foc mig i amb uns 2-3 dits d’oli per fregir. Anem fregint les bombes a foc mig i els hi anem donant voltes per que quedin ben daurades per tots costats. Hem de procurar de no tenir el foc molt alt o es courà l’arrebossat massa ràpidament i les patates encara seran fredes per dins. Un cop fregides les deixem damunt de paper absorbent durant un minut i finalment ja les podem emplatar.

8- Tirem primer la salsa blanca per damunt de les patates bomba i seguidament hi posem també una culleradeta del sofregit de tomàquet. Per decorar nosaltres les hem acompanyat amb germinats de rave i cebollí picat. Finalment les servim calentes o a temperatura ambient.

Receptes relacionades: