Hem ajuntat un Tatin amb una focaccia i aquest es el resultat.

El pastís Tatin es caracteritza per cuinar-se a l’inrevés, es a dir, amb el farcit a sota i la massa al damunt i un cop cuit es torna a la posició original. Normalment es fa amb una massa brisa o pasta de full, però en aquest cas, hem utilitzat una massa de focaccia de patata per donar-li un caracter completament diferent.

La massa de la focaccia es humida i també esponjosa, i un cop l’hem fornejat amb els tomàquets a sota i li hem donat la volta, el suc que han alliberat els tomàquets impregna tota la focaccia, donant-li un punt de dolçor i sabor molt original.

Aquest Tatin de focaccia està tremendament bo, però recomanem menjar-lo acabat de fer, ja que amb el pas de les hores la base de focaccia anirà absorbint poc a poc el sucs dels tomàquets fins a quedar totalment estovada. Tampoc passa res, però menjar-la en el seu punt just ens farà gaudir al màxim d’aquesta recepta.

Ingredients per a 4 persones:

 • 50 tomàquets cirerols. (per cobrir tota la base del motllo).
 • Fulles de romaní.
 • Sal/pebre.
 • Oli.

Per la focaccia:

 • 100 grams de patates bullides (sense pell).
 • 200 grams de farina de força.
 • 10 grams de llevat de forner.
 • Oli d’oliva verge.
 • 1 cullerada de sal.
 • 1 cullerada de sucre.
 • Aigua tèbia.

Per decorar:

 • Romaní fresc i pebre.

Eines:

 • Motllo rodó de 20 cm.

ELABORACIÓ:

1- Hem de començar per coure les patates amb pell i tot, nosaltres les acostumem a fer al forn microones cobertes amb aigua i tapades, però també les podem bullir de forma tradicional. Un cop cuites les escorrem, les deixem refredar una estona, les pelem i finalment les ratllem dins un bol.

2- Posem una mica d’aigua tèbia dins una tassa junt amb una culleradeta de sucre i també el llevat de forner. Ho remenem i ho afegim al bol on hi tenim les patates. Seguidament afegim la farina, una cullerada de sal fina i també 2 cullerades d’oli d’oliva. Ho remenem i seguidament ho anem amassant mentre hi seguim afegint aigua tèbia fins aconseguir una massa elàstica, suau i un xic enganxosa. La quantitat d’aigua que accepti la massa pot variar en funció de l’aigua que hagin aportat les patates. Finalment deixarem reposar la massa uns 15 minuts a temperatura ambient.

3- Posem una paella a foc mig amb un rajolí d’oli i cuinem els tomàquets durant 2-3 minuts amb una mica de sal, pebre i també unes fulles de romaní. En acabat els reservem.

4- Folrem la base i les parets del motlle rodó amb un bon tros de paper cuisson i seguidament escampem els tomàquets per tota la base (imatge 1). Ens untem les mans amb oli, agafem la massa de la focaccia i l’estenem a dins del motlle fins que ocupi tota la superfície (imatge 2). Finalment ho deixem dins el forn (apagat) durant 2 hores per que fermenti la massa. Un cop tenim la massa fermentada (imatge 3) ho retirem del forn.

5- Escalfem el forn a 200 graus amb ventilador i finalment ho fornegem durant uns 20-25 minuts. Un cop cuit ho retirem del forn, el deixem reposar uns 15 minuts i li donem la volta amb l’ajuda d’un plat. La servim a temperatura ambient amb una mica de fulles de romaní per damunt.

Receptes relacionades: