Una focaccia molt gustosa, gruixuda i llustrosa.

La focaccia es una peça de pa d’origen italià a la que s’hi acostuma a posar al damunt alguna herba, olives, tomàquets o també ceba. L’aspecte es similar al d’una coca o fins i tot pot recordar a una pizza, però amb una molla més gruixuda, esponjosa i amb el caràcter que li donen les herbes que l’acostumen a acompanyar. Amb un bon raig d’oli d’oliva al damunt es ideal per acompanyar amb pernil salat, formatges curats, paté, o també una escalivada amb anxoves.

En aquest cas hem fet una varietat de focaccia amb una massa de farina i patata, que fa que quedi molt esponjosa i humida. Es tan fàcil de fer i dona sempre tan bon resultat, que s’ha convertit en un dels nostres pans preferits per fer a casa.

Ingredients:

 • 300 grams de patates crues (un cop bullides i pelades queden uns 250 grams).
 • 400 grams de farina de força.
 • 15 grams de llevat de forner.
 • Oli d’oliva verge.
 • 1 cullerada de sal.
 • 1 cullerada de sucre.
 • Aigua tèbia.
 • 1 motllo de pyrex de 20 x 35 cm.

Per decorar i farcir:

 • Romaní fresc.
 • 10 olives (sense pinyol).
 • 10 tomàquets cirerols.
 • Sal en escames.

ELABORACIÓ:

1- Hem de començar per coure les patates amb pell i tot, nosaltres les acostumem a fer al forn microones cobertes amb aigua, però també les podem bullir de forma tradicional. Un cop cuites les escorrem, les deixem refredar una estona, les pelem i finalment les ratllem dins un bol.

2- Posem una mica d’aigua tèbia dins una tassa junt amb una culleradeta de sucre i el llevat de forner, ho remenem i finalment ho afegim a les patates. Seguidament afegim la farina, una cullerada de sal fina i també 2 cullerades d’oli d’oliva. Ho remenem i seguidament ho anem amassant mentre hi seguim afegint aigua tèbia fins aconseguir una massa elàstica, suau i un xic enganxosa. La quantitat d’aigua que accepti la massa pot variar en funció de l’aigua que hagin aportat les patates.

3- Folrem la base i les parets del motlle de pyrex amb un bon tros de paper cuisson. Ens untem les mans amb oli, agafem la massa i l’estenem a dins del motlle fins que ocupi tota la superfície. Repartim els tomàquets i les olives per damunt de la massa i també el romaní esmicolat. Finalment deixem la focaccia dins el forn (apagat) durant 2 hores per que fermenti.

4- Ho fornegem a 200 graus (escalfor inferior) durant uns 20-25 minuts. Quan surti del forn li tirem un bon raig d’oli d’oliva al damunt i també unes escates de sal. Es serveix a temperatura ambient.

RECEPTES RELACIONADES: