Un parent de la pizza amb forma de barca i origen turc.

El pide es un tipus de pa fet amb una massa amb iogurt i ou, tot i que hi ha mil versions, i al qual se li pot donar una forma de barca que ens permet posar molt més farcit que si el féssim pla com una pizza.

Els italians han creat la fama d’haver estat els inventors de la pizza, però la veritat es que tots els pobles que es banyen al Mediterrani tenen a la seva gastronomia algun plat, tant o més arrelat que la pizza, que combina una base de pa coberta amb verdures, carn o peix. A Turquia hi ha el lahmacun o el pide, a Catalunya o a les Balears fem coques i si som més agosarats fins i tot podem considerar que el Dürum tampoc deixa de ser un parent de la pizza, però enrotllat.

Nosaltres ens hem atrevit a fer una variant del pide turc. A la nostra versió hem canviat el iogurt per llet i amb el farcit hem fet dues versions, una amb ceba i xoriç i l’altre amb Bolonyesa, aprofitant que ens havia sobrat una mica de la salsa Bolonyesa que fem nosaltres. El resultat ha estat espectacular.

Ingredients per 3 unitats:

Per la massa:

 • 200 grams de farina.
 • 15 grams de llevat fresc.
 • 10 grams de sucre.
 • 3 cullerades d’oli.
 • 50 grams de llet.
 • 1 ou.
 • 1 cullerada de sal.

Farcit n.1:

 • Salsa bolonyesa
 • olives negres.
 • formatge per fondre ratllat

Farcit n.2:

 • Ceba picada.
 • Rodanxes de xoriç cru.
 • Formatge per fondre ratllat.

Per decorar:

 • Ou batut
 • Llavors de rosella.

ELABORACIÓ:

1- Posem tots els ingredients de la massa dins d’un bol. Ho treballem, ja sigui a mà o amb un robot de cuina, durant uns 7-8 minuts. Ens ha de quedar una massa de pell llisa i que no s’enganxi a les mans.

2- Fem una bola amb la massa i la deixem reposar dins el mateix bol, tapada amb un drap humit i fins que dupliqui la seva mida (2 o 3 hores).

3- Un cop ha fermentat la massa, la pesem i la dividim en 3 porcions iguals (uns 120-125 grams cada una). En fem 3 boles i finalment les tornem a deixar a reposar uns 30 minuts.

4- Posem una mica de farina a la superfície de treball i aplanem cada una de les boles de massa amb l’ajuda d’un corró i els hi donem una forma ovalada (imatge).

5- Repartim el farcit per la massa deixant uns 3 centímetres de marge a tot el perímetre i en acabat ho cobrim amb el formatge ratllat. Seguidament pleguem cap a dins el marge de massa que hem deixat sense farcit i segellem les puntes (com es veu a la imatge), donant-li així la forma de barca.

5- Posem paper de forn a una safata i hi anem posant els pides amb l’ajuda d’una espàtula.

6- Pintem la massa amb el ou batut i també la decorem amb les llavors de rosella.

7- Ho fornegem a 200 graus durant uns 7-10 minuts amb escalfor inferior i ventilador. Quan es vegi ben daurat ho retirem del forn i ho servim calent.

Si us agraden aquest tipus de plats, us recomanem que us mireu la nostra recepta de coca de ceba i botifarra!