Un parent de la pizza amb forma de barca i origen turc.

Els italians han creat la fama d’haver estat els inventors de la pizza, però la veritat es que tots els pobles que es banyen al Mediterrani tenen a la seva gastronomia algun plat, tant o més arrelat que la pizza, que combina una base de pa coberta amb verdures, carn o peix. A Turquia hi ha el lahmacun o el pide, a Catalunya o a les Balears fem coques i si som més agosarats fins i tot podem considerar que el Dürum tampoc deixa de ser un parent de la pizza, però enrotllat.

Nosaltres ens hem atrevit a fer una variant del pide turc. El pide es un tipus de pa fet amb una massa amb iogurt i ou, tot i que hi ha mil versions, i al qual se li pot donar una forma de barca que ens permet posar molt més farcit que si el féssim pla com una pizza. A la nostra versió hem canviat el iogurt per llet i amb el farcit hem fet dues versions, una amb ceba i xoriç i l’altre amb Bolonyesa, aprofitant que ens havia sobrat una mica de la salsa Bolonyesa que fem nosaltres. El resultat ha estat espectacular.

Ingredients per 3 unitats:

Per la massa:

 • 200 grams de farina.
 • 15 grams de llevat fresc.
 • 10 grams de sucre.
 • 3 cullerades d’oli.
 • 50 grams de llet.
 • 1 ou.
 • 1 cullerada de sal.

Farcit n.1:

Farcit n.2:

 • Ceba picada.
 • Rodanxes de xoriç cru.
 • Formatge per fondre ratllat.

Per decorar:

 • Ou batut
 • Llavors de rosella.

ELABORACIÓ:

1- Posem tots els ingredients de la massa dins d’un bol. Ho treballem, ja sigui a mà o amb un robot de cuina, durant uns 7-8 minuts. Ens ha de quedar una massa de pell llisa i que no s’enganxi a les mans.

2- Fem una bola amb la massa i la deixem reposar dins el mateix bol, tapada amb un drap humit i fins que dupliqui la seva mida (2 o 3 hores).

3- Un cop ha fermentat la massa, la pesem i la dividim en 3 porcions iguals (uns 120-125 grams cada una). En fem 3 boles i les tornem a deixar a reposar uns 30 minuts.

4- Posem una mica de farina a la superfície de treball i aplanem cada una de les boles de massa amb l’ajuda d’un corró i els hi donem una forma ovalada (imatge).

5- Repartim el farcit per la massa deixant uns 3 centímetres de marge a tot el perímetre i en acabat ho cobrim amb el formatge ratllat. Seguidament pleguem cap a dins el marge de massa que hem deixat sense farcit i segellem les puntes (com es veu a la imatge), donant-li així la forma de barca.

5- Posem paper de forn a una safata i hi anem posant els pides amb l’ajuda d’una espàtula.

6- Pintem la massa amb el ou batut i la decorem amb les llavors de rosella.

7- Ho fornegem a 200 graus durant uns 7-10 minuts amb escalfor inferior i ventilador. Quan es vegi ben daurat ho retirem del forn i ho servim calent.

Comparteix aquesta recepta!Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email