Un mar i muntanya per sucar-hi pa.

Per fer aquests peus de porc hem optat per cuinar 3 peus sencers, ja que disposem d’una olla ràpida molt eficaç, però si no en tenim o simplement volem reduir el temps de cocció hem de comprar els peus tallats per la meitat.

També tenim l’opció de comprar els peus cuits, en aquest cas ens estalviem els passos 1 i 5.

Ingredients :

 • 3 peus de porc crus.

Per la salmorra:

 • 1 litre d’aigua.
 • 100 grams de sal.

Per la salsa:

 • 2 cebes mitjanes.
 • 1 pastanaga.
 • 2 grans d’alls.
 • 2 tomàquets.
 • 1 litre de caldo de pollastre.
 • Sal/Pebre.
 • Raig de vi ranci.
 • 1/2 culleradeta de canyella en pols.
 • Bitxo (al gust).
 • 10 gambes.

Per la picada:

 • 1 presa de xocolata negra.
 • 1 grapat d’avellanes o nous.
 • 1 llesca de pa.
 • Julivert.

ELABORACIÓ:

1- Posem els peus en un recipient amb aigua i sal i ho deixem un mínim de 2 hores. Passat aquest temps, els escorrem i els assequem amb paper absorbent.

2- Posem a la picadora les cebes, els alls i també la pastanaga pelada i ho piquem bé. Posem l’olla a on ja courem els peus a foc mig amb un raig d’oli, hi afegim la barreja anterior i finalment ho cuinem durant uns 15-20 minuts, hem de veure que comencen a agafar color.

4- Un cop ho tenim enrossit, afegim els tomàquets ratllats i ho cuinem 10-15 minuts més. Afegim el llorer, un pessic de canyella, el bitxo, el got de vi ranci, la sal, el caldo i també els peus. Si es necessari hi afegim una mica d’aigua per acabar de cobrir-ho.

5- Si utilitzem una olla convencional ho cuinarem a foc mig durant una hora i mitja, per estar segurs de que els peus estan fets els podem anar punxant amb un ganivet fins que els notem tendres. Nosaltres hem utilitzat la nostra olla ràpida i hem deixat els peus cuits en 30 minuts. Cal conèixer el funcionament de cada olla, ja que els temps de cocció poden variar d’un model a un altre i també varien si els peus son sencers o partits per la meitat. Un cop tenim els peus cuits els escorrem (sense llençar el suc) i els posem a la cassola a on ja ho servirem. Passem el suc per el colador xinès, l’afegim a la cassola on tenim els peus fins a cobrir-los i ho posem a foc baix.

6- Preparem una picada amb el pa, les avellanes o nous, la xocolata i el julivert i ho afegim a la cassola.

7- Ho cuinem a foc suau durant uns 15 minuts i 5 minuts abans de parar el foc, afegim les gambes salpebrades. Ho rectifiquem de sal i ja ho podem servir calent.

Receptes relacionades: